sâmbătă, 14 noiembrie 2015

CONTRACTUL EDUCATIONAL

Conform ROFUIP 2014 scoala incheie un contract educational cu parintele/tutorele elevului in care sunt inscrise drepturile si obligatiile partilor. Modelul acestui contract se regaseste in anexa 2 a ROFUIP 2014 si articolele din regulament care vorbesc despre acest contract se gasesc la capitolul 6 art. 256-258.regulamentul ROFUIP 2014
Scoala in care invata copiii mei a preluat in totalitate modelul propus de cei de la minister.
Ceea ce ma deranjeaza este faptul ca noi, parintii, n-am fost intrebati daca avem de adus modificari la acest contract, ci doar ni s-a pus in fata la semnat, desi este stipulat la articolul 257 din ROFUIP 2014 ca eventualele modificari se pot realiza printr-un act aditional. Nu stiu daca asociatia parintilor a fost consultata, oricum aceasta asociatie este subordonata directorului scolii si nu are nicio treaba cu interesul copiilor.
Dupa cum am aflat cu stupoare de curand, in urma evenimentelor tragice de la clubul "Colectiv,  ca 93% dintre scolile din Romania NU au aviz de la ISU -pompieri, in contractul educational unitatea de invatamant se obliga "sa raspunda de respectarea conditiilor si a exigentelor privind normele de igiena scolara, de protectie a muncii, de protectie civila si de paza contra incendiilor in unitatea de invatamant."  Domnul actual prim-ministru Sorin Campeanu, venit de la fraiele Ministerului Educatiei, stiind ca aceste scoli NU au avizul pompierilor, cum de a gandit un asemenea contract educational
in care sa stipulezi acest lucru? Cata ipocrizie!!  Hartia suporta orice!! Si, ca a venit vorba de incendii si de ISU, nu inteleg legislatia care spune ca acele scoli care sunt construite pana la o anumita data nu au nevoie de aviz de la ISU. Adica cum? Nu orice scoala trebuie sa aibe extinctoare si detectoare de fum ? Ne acoperim de legi si hartii, dar noi nu avem extinctoare in scoli si detectoare de fum. Ministrul si inspectorii se plang ca nu sunt bani sa autorizeze scolile, dar ii rog sa-si aduca aminte ca noi, parintii, am platit si fondul clasei si fondul scolii ani de zile in asa zisele scoli  cu invatatmant gratuit si ce s-a intamplat cu acei bani? Nu se stie, dar e sigur ca nu s-au cumparat extinctoare si detectoare de fum pentru protectia copiilor nostri. Eu zic ca e mai bine sa ne rugam sa nu se intample ceva.

La obligatiile beneficiarului indirect, adica parintele sau tutorele, gasim un articol care spune ca parintele trebuie sa respecte prevederile regulamentului de organizare si functionare al scolii. Daca cumva exista vreun articol cu care nu esti de acord din regulamentul scolii e treaba ta, nu intereseaza pe nimeni. Tu, ca parinte trebuie doar sa semnezi ca primarul. Nu conteaza parerea ta, cu toate ca este vorba de copilul tau, cu toate ca aceste scoli sunt scoli de stat, iar copiii nostri au DREPTUL la educatie si, speram noi o educatie de calitate.
In schimb, ei stiu totul despre noi. Ne pun sa completam diverse formulare cu informatii despre noi cum ar fi : nivelul de educatie, locul de munca, informatii despre locuinta, iar la unele scoli intreaba si ce salariu ai, informatie ce este de fapt confidentiala.
Este bine sa ai informatii, sa stii cu cine stai de vorba, nu?
Noi parintii, suntem doar niste vaci de muls pentru diverse, cum ar fi: fondul clasei, fondul scolii, bani pentru uniforme (diverse afaceri cu firmele de croitorie, oricum sunt mai scumpe decat la Mall), bani pentru auxiliare (bineinteles, toate cu "acordul" nostru, al parintilor. Pai, ce sa facem, suntem obligati sa le cumparam, daca majoritatea parintilor sunt de acord, iar doamna spune ca sunt foarte bune si da teme din ele ),  bani pentru perdele, bani pentru videoproiector, bani pentru casetofon, etc.

Noi, parintii suntem buni doar pentru a da bani, in rest daca indraznesti sa spui ceva ti se inchide imediat gura cu raspunsuri de genul : nu se poate, nu sunt bani.  In rest trebuie sa stam cuminti in banci la sedinte. ca si elevii desi nu mai suntem, sa dam bani, sa semnam tot ce ni se pune sub nas pentru ca totul este sub control, dar sub controlul lor .
Din pacate, asta e Romania in care traim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

COMENTATI AICI